אז בחלק הראשון של המאמר הסתכלנו על המצב המאקרו של כלכלת מדינת ישראל ולאחר מכן ראינו את הפעולות שנקטו במצב המלחמה שהצביעו על חוסר יציבות וודאות.
איך כל המצב הזה אמור להשפיע עלינו?
עפ"י סוכנות הדירוג הבינלאומי הצפי האינפלציוני הוא 7% מה שעלול לשחוק את המשכורות והכסף.
מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.5% ומדד תשומות הבנייה עלה ב-0.2%.
עלויות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי : ירקות ופירות שעלו ב-3.2%, תחבורה ב-1%, מזון שעלה ב-0.9% הלבשה והנעלה ב-3.9%. נתונים אלו מעודכנים לחודש אוקטובר, כאשר נובמבר עלול להיות חודש שיחווה עלייה נוספת באופן יחסי.
בשער החליפין, השקל נחלש עוד בתקופת הרפורמה, ונחלש עוד יותר עקב המלחמה.
נמצאה פגיעה ישירה בהיצע הגדול בענף הבנייה והחקלאות.
נמצא מחסור רב בעובדים זרים , מה שיאט את קצב הבנייה,מוריד את ההיצע ומעלה את הביקוש. כלומר באופן ישיר יעלה את המחירים. לא ניתן לחזות בכמה.
לעומת כל הנתונים הללו, בואו נדבר רגע על הצד השני של המטבע !
עקב המלחמה, בנק ישראל יצא בהצהרה שתהיה אופציה למכור כ-30 מיליארד שקל ולהוסיף עוד 15 מיליארד שקל של נזילות לשווקים אם יהיה צורך, מה שיוכל להזיז את המשק ובאופן ישיר, על ידי חזרתו של המשק, להחזיר כסף לקופה של המדינה.
בנוסף, לבנק ישראל יש יתרות של 200 מיליארד דולר, מה שמראה על יציבות ויוכל להרגיע את השווקים ויש לו יכולת למנוע קריסה.
יתרה מזאת, ארה"ב אישרה חבילת סיוע עבור ישראל בסך כ-14 מיליארד דולר.
לפי הנתונים הללו אנחנו מבינים שיש ביכולתה של ישראל לנהל מלחמה ולהמשיך לייצב את המשק הישראלי ואף לחזור לרף הצמיחה שהיה, הכל תלוי בהתפתחות ואורך המלחמה.
לסיום, האם מדובר על קריסה כלכלית ושבר מאוד גדול שיהיה קשה לצאת ממנו ?
עד כה זה לא נראה כך. כנראה כן יהיה גירעון כלשהו אך משהו שכלכלת ישראל תדע להתמודד איתו בסדרי גודל האלו.
חשוב לדעת, השוק הישראלי מאוד חזק באופן יחסי וחווינו משברים שידענו לצאת ולצמוח מהם יחסית מהר.
כמובן שזה מאוד תלוי באורך המלחמה ובחזיתות, ככל שהמלחמה תתארך כך יהיה מאתגר יותר ובמידה ותיפתח חזית נוספת אנחנו מדברים על סיטואיה שונה לגמרי שנצרך לבחון.
לגבי הזדמנויות (למי שמחפש), צריך לבחון את השווקים שבהם אנחנו כן רואים פגיעה מסוימת, כמו בענף הנדל"ן והחקלאות. שווה לבחון את זה.
נקודה חשובה שצריך לבחון זה את מצב הריבית. עד כה אין שינוי בריבית. ירידה של הריבית יוכל להביא ליותר כוח קנייה כלומר הכסף יהיה יותר זול, וכך לאנשים יהיה יותר כסף להשתמש במשק, יקחו הלוואות ויקחו משכנתאות ובכך בעצם ייגרמו לעליית מחירים בנדל״ן.
בשורות טובות ובהצלחה לכולם !
עלאא מסרי יועץ נדל"ן
רי/מקס פלוס באר שבע